?>

Hospital at Home Risicoanalyse

20 december 2017 0 reacties Actueel

Afgelopen vrijdag 15 december 2017, heeft de ‘One Hour PRI’ sessie van Hospital at Home plaatsgevonden. Met de One Hour PRI kan binnen één uur een prospectieve risicoanalyse worden uitgevoerd. Dit houdt in dat voordat een zorgtraject van start gaat, alle betrokkenen aangeven welke risico’s er voor de patiënt bestaan en hoe deze risico’s beheerst kunnen worden. In een groepssessie worden de risico’s geprioriteerd en geëvalueerd. Op deze manier wordt gezamenlijk bepaald wat de patiëntveiligheid ten goede komt.

Prof. Dr. Sophia de Rooij trapte af. “De afgelopen jaren hebben we samen hard gewerkt aan het inrichten van het Hospital at Home zorgprogramma. De risicoanalyse doen we ook samen, zodat we geen risico’s over het hoofd zien en de risico’s samen met vertrouwen kunnen beheersen.”

Alvorens de groepssessie, is aan elke partner gevraagd welke risico’s hij of zij ziet, en welke maatregelen genomen kunnen worden. Deze informatie is verzameld en onderverdeeld in diverse thema’s zoals zorg, logistiek, administratie en financiën. Deze verzameling van risico’s is afgedrukt op A3 vellen. Tijdens de interactieve groepssessie, zijn de risico’s met stickers geprioriteerd. Per risico kon worden aangegeven of deze urgent (rode sticker), minder urgent (blauwe sticker) of een quick win (groene sticker) is.

De meest urgente risico’s bleken betrekking te hebben op logistiek en zorg, zoals het met spoed leveren van hulpmiddelen en het includeren van Hospital at Home patiënten op een hectische SEH. Ook zijn er quick wins benoemd, risico’s die relatief gemakkelijk beheerst kunnen worden. Zo wordt er in het UMCG specifiek aandacht besteed aan kwetsbare ouderen, zodat de patiënt zo goed mogelijk geholpen kan worden. Zelfs de meest urgente risico’s bleken controleerbaar te zijn door deze met elkaar te bespreken. Eén van de aanwezigen zei: “Samenwerkingsverbanden zoals bij Hospital at Home werken heel verbindend, dat is mooi om te zien. Dit soort initiatieven laten zien dat we met elkaar streven naar de beste zorg voor de patiënt.”

Al met al blijkt wederom dat het Hospital at Home zorgprogramma door alle partners gezamenlijk is en wordt ingericht. Het belangrijkste is om de eerste Hospital at Home patiënten zorgvuldig te evalueren, door de genoemde risico’s in het oog te houden. We kunnen goed gebruik maken van elkaars kennis en kunde. Mochten zich risico’s of onzekerheden voordoen, dan lossen we dit samen op. Dit geeft nog meer vertrouwen voor de toekomst!


Reacties zijn gesloten.

 

Verwante artikelen

Congres: Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis

3 jan. 0 Actueel
Op 15 januari organiseert het Leids Congres Bureau het congres 'Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis'...

Eerste World Hospital at Home Congress in Madrid

3 dec. 0 Actueel
Op 5 en 6 april 2019 vindt het eerste World Hospital at Home Congress (WHAHC 2019) plaats in Madrid,...

Nationaal Symposium Spoedzorg voor Ouderen

29 okt. 0 Actueel
Op woensdag, 21 november vindt het Nationaal Symposium Spoedzorg voor Ouderen plaats in het LUMC, Le...

Zorgvisie: ‘Achter elke regel schuilt een belang’

29 jul. 0 Actueel
Bart Kiers, journalist bij Zorgvisie, interviewde Sophia de Rooij over Hospital at Home...

Acute verwijzing naar het ziekenhuis: de overwegingen

30 jun. 0 Actueel
Huisartsen moeten kiezen of ze een oudere met een cognitieve stoornis, zoals dementie, naar het ziek...