Wat is Hospital at Home?

Hospital at Home (vertaling: ziekenhuiszorg in huis) is een innovatief zorgprogramma waarvan het wetenschappelijk onderzoek ten dele door ZonMw gefinancierd wordt. Dit onderzoek wordt geleid vanuit het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde, onderdeel van de Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het doel van het onderzoek is nagaan of een Hospital at Home zorgprogramma meerwaarde heeft voor oudere patiënten met cognitieve stoornissen en een acute ziekte als zij ziekenhuiszorg thuis ontvangen.

Hospital at Home is gebaseerd op het Hospital at Home-zorgprogramma dat in 1986 door het team van dr. Bruce Leff van het John Hopkins Hospital te Baltimore (VS) werd ontwikkeld en wetenschappelijk werd onderzocht. Na het succes van dit onderzoek volgden studies in meerdere landen, waaronder Groot-Brittannië, Spanje, Australië en Italië. Deze studies lieten zien dat als het Hospital at Home-zorgprogramma (nieuwe zorg) vergeleken werd met gebruikelijke (oude) zorg, het ‘nieuwe werken’ meer behoud van functioneren, meer kwaliteit van leven en meer welbevinden biedt tegen vergelijkbare kwaliteit van zorg, lagere kosten en zonder extra mantelzorgbelasting.

In Nederland is het idee Hospital at Home in december 2014 begonnen. Allereerst zijn zorgprofessionals, belangenbehartigers, kennisorganisaties en anderen geraadpleegd. Aan de regiotafels van het Nationaal Programma Ouderenzorg in de vier Noordelijke provincies werd met hulp van het Zorg Innovatie Forum (ZIF) contact gelegd met belangstellenden en potentiële partners voor Hospital at Home. Hospital at Home is een concrete samenwerking tussen patiënten, naasten en professionals. De mening van patiënten en naasten is van groot belang en bepaalt mede hoe Hospital at Home eruit gaat zien. Het openhartige gesprek met de 77-jarige Anton is daar een mooi voorbeeld van. Lees het hele verhaal hier.

 

Artikelen

Congres: Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis

3 jan. 0 Actueel
Op 15 januari organiseert het Leids Congres Bureau het congres 'Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis'...

Eerste World Hospital at Home Congress in Madrid

3 dec. 0 Actueel
Op 5 en 6 april 2019 vindt het eerste World Hospital at Home Congress (WHAHC 2019) plaats in Madrid,...

Nationaal Symposium Spoedzorg voor Ouderen

29 okt. 0 Actueel
Op woensdag, 21 november vindt het Nationaal Symposium Spoedzorg voor Ouderen plaats in het LUMC, Le...

Zorgvisie: ‘Achter elke regel schuilt een belang’

29 jul. 0 Actueel
Bart Kiers, journalist bij Zorgvisie, interviewde Sophia de Rooij over Hospital at Home....

Acute verwijzing naar het ziekenhuis: de overwegingen

30 jun. 0 Actueel
Huisartsen moeten kiezen of ze een oudere met een cognitieve stoornis, zoals dementie, naar het ziek...