Hospital at Home Risicoanalyse

20 december 2017 0 reacties Actueel
Afgelopen vrijdag 15 december 2017, heeft de ‘One Hour PRI’ sessie van Hospital at Home plaatsgevonden. Met de One Hour PRI kan binnen één uur een prospectieve risicoanalyse worden uitgevoerd.
Meer lezen

Hospital at Home fotostrip: het verhaal van Piet en Rosa

26 september 2017 5 reacties Actueel
"Voel je je vandaag wat beter, Piet?" vraagt Rosa. "Uche uche, ja hoor, gaat wel. Gaan we naar buiten?" antwoordt Piet. "Nee lieverd, ik ga de dokter bellen, want ik heb niet het idee dat het beter gaat." "Uche uche, alleen een beetje warm. Gaan we naar buiten?"
Meer lezen

Hospital at Home Kick-off Meeting

26 juni 2017 0 reacties Actueel
Op vrijdag 23 juni vond in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de Kick-Off meeting plaats voor het Hospital at Home zorgprogramma.
Meer lezen

‘Acute zorg voor de kwetsbare ouderen’

24 april 2017 0 reacties Actueel
In opdracht van de minister van VWS pakt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord Nederland het ketenproject ‘acute zorg voor de kwetsbare ouderen’ op.
Meer lezen

Internistendagen 2017: Hospital at Home

19 april 2017 0 reacties Actueel
Van woensdag 19 t/m vrijdag 21 april is het tijd voor de 29ste Internistendagen in het MECC Maastricht. Het Hospital at Home zorgprogramma zal hier ook besproken worden.
Meer lezen

Medisch Contact: Ouderen herstellen beter thuis dan in het ziekenhuis

27 maart 2017 0 reacties Actueel
Medisch Contact, een Nederlands weekblad voor artsen, interviewde Sophia de Rooij en Maaike Pouw over Hospital at Home.
Meer lezen

Kick-off Nationale Diabetes Challenge

24 maart 2017 0 reacties Actueel
Medisch Centrum Zuid is partner van Hospital at Home en nodigt u uit om de Nationale Diabetes Challenge bij te wonen op 26 april.
Meer lezen

Cursus Gerontologie en Geriatrie voor verpleegkundigen

24 maart 2017 0 reacties Actueel
Voor verpleegkundigen liggen er veel mooie uitdagingen in de zorg voor ouderen. Het aantal ouderen dat afhankelijk is van (langdurige) zorg stijgt. Door problemen op het gebied van hun gezondheid, welzijn, woonsituatie en levensvraagstukken.
Meer lezen

Aha! Magazine: Ziekenhuiszorg aan huis

31 december 2016 0 reacties In de pers
In de december editie van het Aha! Magazine (Active & Healthy Ageing), aangeboden door het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANN), staat een artikel over Hospital at Home.
Meer lezen

NOS: UMCG gaat ouderen met dementie thuis verzorgen

1 november 2016 0 reacties In de pers
Op 31 oktober publiceerden zowel de NOS als ook het Dagblad van het Noorden een nieuwsbericht over Hospital at Home. Beide berichten gaan er op in dat vanaf 1 januari de eerste patiënten met dementie, die zich melden op de spoedeisende hulp, daarna snel weer naar huis mogen.
Meer lezen

Stuur- en werkgroep bijeenkomst: de checklist

27 oktober 2016 0 reacties Actueel
Op 27 oktober vond een Hospital at Home bijeenkomst plaats. De stuurgroep en werkgroepen bespraken de checklist van het nieuwe zorgprogramma.
Meer lezen

“Ik zet alles opzij voor Rika, ook mijn gezondheid”

15 juli 2016 0 reacties Actueel
De ogen van de 77-jarige Anton zijn dof. Hij oogt verdrietig en staart vermoeid voor zich uit terwijl vrijwilligers van het Odensehuis zich over zijn dementerende vrouw Rika (72) ontfermen. Het Odensehuis is een inloophuis voor mensen met lichte dementie en hun naasten. Anton, COPD-patiënt, komt er letterlijk en figuurlijk op adem na een intensieve week.
Meer lezen

Hospital at Home – een video

12 juli 2016 0 reacties Actueel
Wat is precies het doel van de Hospital at Home studie? Waarom bestaat deze studie überhaupt? En hoe ziet het zorgprogramma er uit? Deze vragen, en meer, worden beantwoord in de video die we voor de Hospital at Home studie maakten.
Meer lezen

Trouw: Opa had nooit wat

Wat behandelt de dokter wel en wat niet? In het eerste deel van een serie: Tachtigers worden steeds fitter en komen in aanmerking voor operaties die ze vroeger niet kregen. Maar voor wie is dat weggelegd?
Meer lezen

Hospital at Home in de praktijk: ‘Goede organisatie en communicatie zijn de sleutel’

Wat vinden kwetsbare ouderen zelf van Hospital@Home? Zien zij ziekenhuiszorg in de thuissituatie zitten en zo ja, onder welke voorwaarden? We vroegen het aan Alfons (81), die onlangs met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht en voor het dilemma kwam te staan: blijf ik een paar dagen in het ziekenhuis of kies ik voor ziekenhuiszorg in de vertrouwde thuissituatie?
Meer lezen

Werkveldbijeenkomst: Samen onderweg naar rimpelloze zorg

11 maart 2016 0 reacties Actueel
Graag nodigen wij u van harte uit voor de tweede werkveldbijeenkomst van het seniorgecentreerd netwerk voor zorgprofessionals op vrijdag 8 april a.s. van 10:00 – 16:15 uur in het UMCG.
Meer lezen

Hospital at Home verpleegkundigen maken film

11 maart 2016 0 reacties Actueel
Op 3 februari kwamen de wijkverpleegkundigen en specialistische verpleegkundigen voor de 2e keer bij elkaar om samen te werken aan de randvoorwaarden van het verpleegkundig protocol van Hospital at Home. Inmiddels is een schrijf-en leesgroep geformeerd. Ook zal een film worden gemaakt van alle [specialistische] verpleegkundige handelingen die binnen een Hospital at Home zorgpad geboden kunnen gaan worden.
Meer lezen

Helft dementerende ouderen wil geen ziekenhuisopname

11 maart 2016 0 reacties Actueel
De helft van de ouderen met dementie in verzorgingshuizen in West-Friesland kiest niet voor een operatie in het ziekenhuis bij een heupfractuur of een andere aandoening. Dat blijkt uit een proef waarbij de behandelwensen van ouderen met dementie zijn vastgelegd.
Meer lezen

Waarom ik in Hospital at Home geloof

11 maart 2016 0 reacties Actueel
Bruce Allen Leff is de ‘founding father’ van het Hospital at Home programma. 20 jaar geleden begon hij aan de John Hopkins University School of Medicine in de US met dit programma met als doel om oudere patiënten thuis te behandelen. Als arts in de jaren ’80 kwam hij namelijk veel oudere patiënten tegen die niet naar het ziekenhuis wilden. Tevens had hij de ervaring dat kwetsbare ouderen in het ziekenhuis regelmatig complicaties kregen zoals een delier. Dit bracht hem op het idee van Hospital at Home.
Meer lezen

Keynote Lezing Sophia de Rooij

11 maart 2016 0 reacties Actueel
Op vrijdag 30 oktober 2015 vond het derde jaarlijkse Healthwise congres plaats. Managers, professionals en onderzoekers in de zorgsector, wetenschap en beleidswereld ontmoetten elkaar rondom het thema ‘Het Dream Team!? Mantelzorger, patiënt en professional’. De keynote sprekers waren prof. dr. Edward Norton, mr. Marius Buiting en prof. dr. Sophia de Rooij. Wetenschappers en professionals uit de praktijk verzorgden workshops rondom diverse thema’s zoals ‘economic analysis of informal care’ en ‘familieparticipatie in de zorg’.
Meer lezen