Wat is Hospital at Home?

Hospital at Home is een zorgprogramma dat innovatieve en effectieve ouderenzorg biedt aan de meest kwetsbare ouderen. Onder de vlag van Hospital at Home slaat een grote groep partners een voor Nederland uniek zorgpad in met als hoofddoel ‘Ziekenhuiszorg Thuis’ voor de meest kwetsbare oudere patiënten en hun naasten.

Hospital at Home is gebaseerd op het Hospital at Home-zorgprogramma dat in 1986 door het team van dr. Bruce Leff van het John Hopkins Hospital te Baltimore (VS) werd ontwikkeld en wetenschappelijk werd onderzocht. Na het succes van dit onderzoek volgden studies in meerdere landen, waaronder Groot-Brittannië, Spanje, Australië en Italië. Deze studies lieten zien dat als het Hospital at Home-zorgprogramma (nieuwe zorg) vergeleken werd met gebruikelijke (oude) zorg, het ‘nieuwe werken’ meer behoud van functioneren, meer kwaliteit van leven en meer welbevinden biedt tegen vergelijkbare kwaliteit van zorg, lagere kosten en zonder extra mantelzorgbelasting.

Hospital at Home is in Nederland in december 2014 gestart. Allereerst zijn er veel zorgprofessionals, belangenbehartigers, kennisorganisaties en anderen geraadpleegd. Aan de regiotafels van het Nationaal Programma Ouderenzorg in de vier Noordelijke provincies werd met hulp van het Zorg Innovatie Forum (ZIF) contact gelegd met belangstellenden en potentiële partners voor Hospital at Home. Het werd al snel duidelijk dat het zorgprogramma verder zou reiken dan een wetenschappelijk onderzoek bij ouderen met dementie. Hospital at Home is een nieuwe zorgbeweging, een krachtige omslag in denken en ook een concrete samenwerking tussen patiënten, naasten en professionals. De mening van patiënten en naasten is voor ons van groot belang en bepaalt mede hoe Hospital at Home eruit gaat zien. Wij vragen ouderen dan ook zelf wat zij van Hospital at Home vinden en wat zij belangrijke voorwaarden vinden voor ziekenhuiszorg in de thuissituatie. Het openhartige en indringende gesprek met de 77-jarige Anton is daar een mooi voorbeeld van. Lees het hele verhaal hier.

 

Artikelen

Hospital at Home Kick-off Meeting

26 jun. 0 Actueel
Op vrijdag 23 juni vond in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de Kick-Off meeting pla...

‘Acute zorg voor de kwetsbare ouderen’

24 apr. 0 Actueel
In opdracht van de minister van VWS pakt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord Nederland het...

Internistendagen 2017: Hospital at Home

19 apr. 0 Actueel
Van woensdag 19 t/m vrijdag 21 april is het tijd voor de 29ste Internistendagen in het MECC Maastric...

Medisch Contact: Ouderen herstellen beter thuis dan in het ziekenhuis

27 mrt. 0 Actueel
Medisch Contact, een Nederlands weekblad voor artsen, interviewde Sophia de Rooij en Maaike Pouw ove...

Kick-off Nationale Diabetes Challenge

24 mrt. 0 Actueel
Medisch Centrum Zuid is partner van Hospital at Home en nodigt u uit om de Nationale Diabetes Challe...