Hoe werkt Hospital at Home?

Oudere patiënten met geheugenstoornissen komen met een acute ziekte eerst terecht op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis voor onderzoek en advies. Als er een reden voor ziekenhuisopname is en de patiënt en familie zijn het erover eens graag thuisbehandeling te willen (en als dat ook mogelijk is), wordt men om deelname aan het Hospital at Home onderzoek gevraagd. Wanneer ziekenhuiszorg thuis gegeven wordt, houdt dat in dat de patiënt niet wordt opgenomen in het ziekenhuis, maar terug gaat naar huis om daar alle zorg te ontvangen die nodig is. Om de zorg thuis goed te kunnen regelen, zal de patiënt in het ziekenhuis blijven totdat alles thuis georganiseerd is. De patiënt zal de ochtend na het spoedeisende hulp bezoek weer naar huis gaan.

Vervolgens is er ziekenhuiszorg thuis; de Hospital at Home arts en verpleegkundigen komen aan huis voor het onderzoeken en behandelen. De behandeling blijft onder verantwoordelijkheid van het ziekenhuis. De Hospital at Home arts werkt namelijk voor het ziekenhuis. Ook de inhoud van de zorg is hetzelfde. Uiteraard volgen we de huidige Nederlandse richtlijnen en kwaliteitseisen die gelden voor ziekenhuiszorg. Alleen de plaats van de zorg is verschillend, namelijk thuis.

Vervolgens verzamelen we gegevens over hoe het thuis gaat. Deze gegevens vergelijken we voor het wetenschappelijk onderzoek naar het effect van het Hospital at Home-zorgprogramma: is ziekenhuiszorg thuis daadwerkelijk beter voor mensen met dementie dan de gebruikelijke ziekenhuiszorg? Ook willen we weten wat deze vorm van zorg voor de patiënt zelf en zijn of haar naasten betekent, zodat de zorg in de toekomst zo goed mogelijk aansluit bij de wensen van de patiënt.

 

Artikelen

Hospital at Home Kick-off Meeting

26 jun. 0 Actueel
Op vrijdag 23 juni vond in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de Kick-Off meeting pla...

‘Acute zorg voor de kwetsbare ouderen’

24 apr. 0 Actueel
In opdracht van de minister van VWS pakt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord Nederland het...

Internistendagen 2017: Hospital at Home

19 apr. 0 Actueel
Van woensdag 19 t/m vrijdag 21 april is het tijd voor de 29ste Internistendagen in het MECC Maastric...

Medisch Contact: Ouderen herstellen beter thuis dan in het ziekenhuis

27 mrt. 0 Actueel
Medisch Contact, een Nederlands weekblad voor artsen, interviewde Sophia de Rooij en Maaike Pouw ove...

Kick-off Nationale Diabetes Challenge

24 mrt. 0 Actueel
Medisch Centrum Zuid is partner van Hospital at Home en nodigt u uit om de Nationale Diabetes Challe...