Keynote Lezing Sophia de Rooij

11 maart 2016 5 reacties Actueel

Op vrijdag 30 oktober 2015 vond het derde jaarlijkse Healthwise congres plaats. Managers, professionals en onderzoekers in de zorgsector, wetenschap en beleidswereld ontmoetten elkaar rondom het thema ‘Het Dream Team!? Mantelzorger, patiënt en professional’. De keynote sprekers waren prof. dr. Edward Norton, mr. Marius Buiting en prof. dr. Sophia de Rooij. Wetenschappers en professionals uit de praktijk verzorgden workshops rondom diverse thema’s zoals ‘economic analysis of informal care’ en ‘familieparticipatie in de zorg’.

De titel van de keynote lezing van prof. dr. Sophia de Rooij was ‘Cooperation between professionals and cares in the transitional care for vulnerable patients’. Tegenwoordig kennen we een vergrijzende samenleving waarin niet alleen het aantal zestigplussers maar ook het aantal tachtigplussers toeneemt. Deze grijze ‘tsunami’ zorgt ervoor dat het aantal mensen dat zorg kan verlenen afneemt en het aantal mensen dat zorgt nodig heeft toeneemt. De belangrijkste zorg die oudere, kwetsbare mensen vaak hebben wanneer ze zorg nodig hebben en naar het ziekenhuis moeten, is ‘ Kan ik naar huis na mijn verblijf in het ziekenhuis en hoef ik niet naar een verpleeghuis?’. Als kwetsbare patiënt kan het dan lastig zijn om je weg te vinden in onze samenleving waarin alles (over)georganiseerd is.

Om dit en andere problemen voor ouderen aan te pakken is het Nationaal Programma Ouderenzorg opgezet. In dit landelijk programma wordt onderzoek als tool gebruikt om de dagelijkse praktijk en het netwerk van fragiele ouderen te verbeteren. De participatie van ouderen en hun naasten in het ontwikkelen van dit nationale programma was daarom erg belangrijk.

Er zijn ontzettend veel factoren tijdens de ziekenhuisopname en het ontslag uit het ziekenhuis die de mogelijkheden van de patiënten na hun ontslag beïnvloeden. Het ultieme doel van het nationaal programma ouderenzorg was om interventies met waarde te ontwikkelen. Een voorbeeld van zo’n tussenkomst is de transitional care bridge waarbij de tussenkomst start aan het eind van de ziekenhuisopname en met behulp van een thuiszorgzuster doorgaat in de thuissituatie van de patiënt. De transitional care bridge is geïmplementeerd in 25 ziekenhuizen op dit moment. Daarnaast is Sophia de Rooij bezig met nieuwe initiatieven zoals ‘Hospital at Home’.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Verwante artikelen

Hospital at Home Risicoanalyse

20 dec. 0 Actueel
...

Hospital at Home fotostrip: het verhaal van Piet en Rosa

26 sep. 5 Actueel
"Voel je je vandaag wat beter, Piet?" vraagt Rosa. "Uche uche, ja hoor, gaat wel. Gaan we naar buite...

Hospital at Home Kick-off Meeting

26 jun. 0 Actueel
Op vrijdag 23 juni vond in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de Kick-Off meeting pla...

‘Acute zorg voor de kwetsbare ouderen’

24 apr. 0 Actueel
In opdracht van de minister van VWS pakt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord Nederland het...

Internistendagen 2017: Hospital at Home

19 apr. 0 Actueel
Van woensdag 19 t/m vrijdag 21 april is het tijd voor de 29ste Internistendagen in het MECC Maastric...