?>

Graag nodigen wij u van harte uit voor de tweede werkveldbijeenkomst van het seniorgecentreerd netwerk voor zorgprofessionals op vrijdag 8 april a.s. van 10:00 – 16:15 uur in het UMCG.
Een bijeenkomst waarin we:

  • ideeën uitwisselen over hoe we het netwerk verder kunnen vormgeven,
  • elkaar informeren over bestaande initiatieven en nieuwe ontwikkelingen en
  • de samenwerking tussen en met de ketenpartners verbeteren.

In 2014 was er een eerste, succesvolle bijeenkomst in het Martini Ziekenhuis. Tijdens deze tweede bijeenkomst krijgt u een terugkoppeling van de activiteiten die zijn ontwikkeld om de continuïteit en coördinatie van de zorg voor ouderen te verbeteren. De parallelsessies bieden een overzicht van bestaande ontwikkelingen.

Programma

09:30Ontvangst en inschrijving met koffie/thee
10:00Opening
Vivan van Vliet, huisarts
10:10Rimpelloze zorg en ouderen die rimpels houden…
Carry Kappelhof, oudere en deelnemer aan de Regiotafel Groningen
10:40Transmurale zorgbrug in Noord Nederland
Karin Borkhuis, manager nazorg en leidinggevende transferverpleegkundigen, UMCG
11:00Nieuwe tijden vragen om nieuwe zorgconcepten?
Sophia de Rooij, internist ouderengeneeskunde & klinisch geriater, UMCG
11:30De Gemeente als nieuwe speler in het zorgveld
Ton Schroor, wethouder van Financiën, Onderwijs, Zorg & Welzijn,
Publieke Dienstverlening & ICT, gemeente Groningen
12:00Lunch; in de pauzeruimte is er een scholingsmarkt
13:00Parallelsessies/workshop 1e ronde
14:00Wisselen groepen
14:15Parallelsessies/workshop 2e ronde
15:15Wisselen groepen naar plenaire zaal
15:30Alzheimer, gebroken heupen en ander ongemak: Overleven in de Kwakkelfase
Stella Braam, journalist
16:00Plenaire afsluiting
Vivan van Vliet, huisarts
16:15Borrel en hapjes

Voor wie?

Om deze dag een succes te maken, spreken we graag alle betrokkenen uit de provincie Groningen en omstreken. Bent u praktijkondersteuner, verpleegkundige, medisch specialist, specialist ouderengeneeskunde, huisarts, paramedicus, vertegenwoordiger van een patiënten,- welzijns-, en ouderenorganisatie of WMO-adviseur? Dan bent u van harte welkom!

Vriendelijke groet, de voorbereidingcommissie,

Mieke Boelens, verpleegkundig consulent Ouderengeneeskunde UMCG
Harianne Hegge, internist Ouderengeneeskunde UMCG
Janke Hummel, senior consulent postacademisch onderwijs, Wenckebach Instituut UMCG
Marleen Keizer, toegepast gerontoloog Martini Ziekenhuis
Jos Verkuyl, klinisch geriater Martini Ziekenhuis

Meer weten? Inschrijven?

Het volledige programma, informatie over de parallelsessies/workshops en een inschrijfformulier vindt u op de website van het Wenckebach Instituut.

Op 3 februari kwamen de wijkverpleegkundigen en specialistische verpleegkundigen voor de 2e keer bij elkaar om samen te werken aan de randvoorwaarden van het verpleegkundig protocol van Hospital at Home. Inmiddels is een schrijf-en leesgroep geformeerd. Ook zal een film worden gemaakt van alle [specialistische] verpleegkundige handelingen die binnen een Hospital at Home zorgpad geboden kunnen gaan worden.

De helft van de ouderen met dementie in verzorgingshuizen in West-Friesland kiest niet voor een operatie in het ziekenhuis bij een heupfractuur of een andere aandoening. Dat blijkt uit een proef waarbij de behandelwensen van ouderen met dementie zijn vastgelegd.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) publiceerde hierover op 6 januari een artikel met de titel “Helft dementerende ouderen in verzorgingshuis kiest niet voor ziekenhuisopname“. Het artikel is te lezen via deze link. In totaal hebben 60 ouderen met dementie aan de proef deelgenomen en hun behandelwensen vastgelegd.

Bruce Allen Leff is de ‘founding father’ van het Hospital at Home programma. 20 jaar geleden begon hij aan de John Hopkins University School of Medicine in de US met dit programma met als doel om oudere patiënten thuis te behandelen. Als arts in de jaren ’80 kwam hij namelijk veel oudere patiënten tegen die niet naar het ziekenhuis wilden. Tevens had hij de ervaring dat kwetsbare ouderen in het ziekenhuis regelmatig complicaties kregen zoals een delier. Dit bracht hem op het idee van Hospital at Home.

21 december publiceerde hij een artikel over dit programma waarin hij uitlegt waarom hij in Hospital at Home gelooft. Ook gaat hij in op wat het betekent voor de patiënt om thuis behandeld te worden maar ook voor het ziekenhuis.

Het volledige, Engelstalige artikel met de titel “Why I believe in Hospital at Home” is te lezen via deze link.

Op vrijdag 30 oktober 2015 vond het derde jaarlijkse Healthwise congres plaats. Managers, professionals en onderzoekers in de zorgsector, wetenschap en beleidswereld ontmoetten elkaar rondom het thema ‘Het Dream Team!? Mantelzorger, patiënt en professional’. De keynote sprekers waren prof. dr. Edward Norton, mr. Marius Buiting en prof. dr. Sophia de Rooij. Wetenschappers en professionals uit de praktijk verzorgden workshops rondom diverse thema’s zoals ‘economic analysis of informal care’ en ‘familieparticipatie in de zorg’.

De titel van de keynote lezing van prof. dr. Sophia de Rooij was ‘Cooperation between professionals and cares in the transitional care for vulnerable patients’. Tegenwoordig kennen we een vergrijzende samenleving waarin niet alleen het aantal zestigplussers maar ook het aantal tachtigplussers toeneemt. Deze grijze ‘tsunami’ zorgt ervoor dat het aantal mensen dat zorg kan verlenen afneemt en het aantal mensen dat zorgt nodig heeft toeneemt. De belangrijkste zorg die oudere, kwetsbare mensen vaak hebben wanneer ze zorg nodig hebben en naar het ziekenhuis moeten, is ‘ Kan ik naar huis na mijn verblijf in het ziekenhuis en hoef ik niet naar een verpleeghuis?’. Als kwetsbare patiënt kan het dan lastig zijn om je weg te vinden in onze samenleving waarin alles (over)georganiseerd is.

Om dit en andere problemen voor ouderen aan te pakken is het Nationaal Programma Ouderenzorg opgezet. In dit landelijk programma wordt onderzoek als tool gebruikt om de dagelijkse praktijk en het netwerk van fragiele ouderen te verbeteren. De participatie van ouderen en hun naasten in het ontwikkelen van dit nationale programma was daarom erg belangrijk.

Er zijn ontzettend veel factoren tijdens de ziekenhuisopname en het ontslag uit het ziekenhuis die de mogelijkheden van de patiënten na hun ontslag beïnvloeden. Het ultieme doel van het nationaal programma ouderenzorg was om interventies met waarde te ontwikkelen. Een voorbeeld van zo’n tussenkomst is de transitional care bridge waarbij de tussenkomst start aan het eind van de ziekenhuisopname en met behulp van een thuiszorgzuster doorgaat in de thuissituatie van de patiënt. De transitional care bridge is geïmplementeerd in 25 ziekenhuizen op dit moment. Daarnaast is Sophia de Rooij bezig met nieuwe initiatieven zoals ‘Hospital at Home’.

Tijdens de bijeenkomst van de voorzitters van de Europese verenigingen van internisten op 19 juni jl. in Brussel, werd de voortgang van het Future Hospital Programme geïntroduceerd. Dit programma vertoont veel overeenkomsten met het Hospital at Home zorgprogramma. Op de website staan ook een aantal illustratieve films. Via de volgende link is de website te bereiken via http://www.rcplondon.ac.uk

Op 2 juni jl. kwamen we als groep bijeen voor de 2e keer om over de thema’s en rode draden in het Hospital at Home-zorgprogramma met elkaar te spreken. Daar is vastgesteld dat we drie themagroepen gaan inrichten:

  1. pre-hospital,
  2. hospital en
  3. at home.

Als rode draden, bedoeld als verbinding door de themagroepen heen, zijn een 5-tal onderwerpen gekozen:

  1. e-health,
  2. crisis,
  3. carers [naasten],
  4. decision making capacity [wilsbekwaamheid] en
  5. ‘randvoorwaarden.’

Ook is de stuurgroep is vastgesteld: de partners die de afgelopen twee bijeenkomsten zijn geweest hebben allen aangegeven lid te willen zijn van de stuurgroep.

PALLIANTIE is het programma palliatieve zorg van ZonMw. Vanuit de 4 Noordelijke provincies is het netwerk Ligare opgericht. Samen met Ligare hebben we op 12 mei jl. een aanvraag ingediend bij ZonMw tbv financiering voor een project om de wilsbekwaamheid tijdens medische crisis situaties bij mensen met dementie beter te kunnen beoordelen. Deze week ontvingen we het heugelijke bericht dat ons projectidee mag worden uitgewerkt tot een volledige aanvraag. Dit project wordt onder andere uitgewerkt met de partners TinZ, zorgethiek, Zorgbelang Groningen en de dementienetwerken Groningen. Het Odensehuis en Alzheimer Groningen worden gevraagd om ook aan dit project deel te nemen.

Op 23 juni mogen we het projectidee verder toelichten op de Ligare netwerkbijeenkomst in de Isala klinieken in Zwolle.

Op 27 april jl verscheen in de NYTimes een blog bericht van de hand van Daniele Lamas over het mobile acute care team dat ziekenhuis zorg thuis biedt. De titel van de blog luidt: “Admitted to your bedroom. Some hospitals try treating patients at home.”

Als u deze link volgt of in uw browser plakt, kan u het artikel nalezen: blog New York Times over Hospital at Home.

Het artikel beschrijft een werkdag van het team van dr van Amsterdam en ook een reactie van de ‘founding father’ dr Bruce Leff. De ervaringen met het Hospital at Home-zorgprogramma zijn goed, in slechts 2.5% van de gevallen moeten patienten toch ‘terug’ naar het ziekenhuis worden gebracht.

De 1e Invitational Conference van het Hospital at Home-zorgprogramma, al weer enige maanden geleden, werd goed bezocht. Een grote groep partners, afkomstig van een aantal netwerkorganisaties, patientenvertegenwoordigers, Zorgbelang, afdelingen van het UMCG en andere ziekenhuizen, zorgorganisaties, casemanagers, dementienetwerken, het Noordelijke palliatief netwerk Ligare, medisch specialisten, zorgethiek en gezondheids-, verpleegkundig- en sociaal wetenschappers, heeft met elkaar nagedacht over de behoefte aan het Hospital at Home-zorgprogramma, welk probleem we willen gaan oplossen en of we bereid zijn hiertoe samen te werken. Unaniem werd steun gegeven aan het nieuwe zorgprogramma en de behoefte iets meer te bieden dan ‘thuis’ of ‘niet-thuis dus ziekenhuis’ voor de meest kwetsbare ouderen met een acute zorgvraag werd door alle aanwezigen gedeeld.

Inmiddels hebben we ook op 12 mei jl. met een aantal partners een projectidee ingediend bij het nieuwe programma Palliantie van ZonMw onder de vlag van het netwerk Ligare van de 4 Noordelijke provincies. Het onderwerp betreft het vaststellen van de mate van wilsbekwaamheid bij mensen met dementie, met name ten tijde van een acute [medische] crisis.

Tijdens onze 2e Invitational Conference, op 2 juni, worden de stuurgroep, klankbord- en themagroepen samengesteld.  Ook gaan  de  themaprojecten   vastgesteld  worden.  We zijn  op weg!

 

Artikelen

Congres: Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis

3 jan. 0 Actueel
Op 15 januari organiseert het Leids Congres Bureau het congres 'Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis'...

Eerste World Hospital at Home Congress in Madrid

3 dec. 0 Actueel
Op 5 en 6 april 2019 vindt het eerste World Hospital at Home Congress (WHAHC 2019) plaats in Madrid,...

Nationaal Symposium Spoedzorg voor Ouderen

29 okt. 0 Actueel
Op woensdag, 21 november vindt het Nationaal Symposium Spoedzorg voor Ouderen plaats in het LUMC, Le...

Zorgvisie: ‘Achter elke regel schuilt een belang’

29 jul. 0 Actueel
Bart Kiers, journalist bij Zorgvisie, interviewde Sophia de Rooij over Hospital at Home...

Acute verwijzing naar het ziekenhuis: de overwegingen

30 jun. 0 Actueel
Huisartsen moeten kiezen of ze een oudere met een cognitieve stoornis, zoals dementie, naar het ziek...